12 tips innan du skickar blommor till Norge

Så du ska skicka blommor till Norge, läs de här tipsen först. Det kan spara dig både pengar, frustration och göra ditt blomsterbud ännu bättre.

Här går vi igenom viktiga tips som;

  • vilka blombud du kan välja mellan
  • sista beställningstid
  • vad blommorna kostar hos olika blombud
  • vad du ska tänka på med fraktpriset

Scrolla ner och läs igenom tipsen innan du skickar blommor till Norge?

Såklart kan du skicka blommor samma dag i Norge

Precis som i Sverige så kan du skicka blommor till Norge samma dag som du kommer på det. Och du kan beställa direkt via de svenska blombuden;

Beställ före kl.12 för leverans samma dag i Norge

Om du vill skicka blommor samma dag som du kommer på det så måste du beställa på förmiddagen. Alla blombud har olika tider men gemensamt är att stopptiderna är på förmiddagen.

Blommorna skickas inte från Sverige till Norge

Du kanske tror att dina blommor skickas från Sverige till Norge eftersom det är så nära, eller? Nej, blommorna skickas direkt från en lokal florist i Norge till mottagaren som du vill skicka blommor till.

Interflora är ett stor internationellt nätverk och väljer du dom så får deras Norska partner din beställning som de skickar vidare till en lämplig florist, som i sin tur binder blommorna och levererar enligt dina anvisningar.

Om du väljer att skicka blommor till Norge med Florister i Sverige eller FlowerHouse så är det okänt vem de samarbetar med. Det är vanligt att blombud ingår i olika nätverk men detta är inget de har beskrivit på sina webbplatser.

Lägsta priset för blommor är 517 kr, eller?

Priset på blommorna varierar mellan blombuden och även om de är olika så ska du få mängden blommor som värdet du betalar. Tänk på att blommor i Norge är dyrare än i Sverige så bli inte förvånad om du tycker det kostar lite mer och du inte får lika mycket för pengarna jämfört med här hemma.

Här ser du blombudens lägsta priser när du vill skicka blommor till Norge:

*Tänk på att Interfloras blompris innehåller kostnaden för frakt som troligen är ca 153 kr (150 NOK), läs mer om det i nästa stycke här under.

Var vaksam på fraktpriset!

När du ska skicka blommor till Norge så tar två av blombuden 99 kr för frakten medan Interflora har bakat in frakten i blompriset. 

Var uppmärksam på att blompriset innehåller kostnaden för frakt om du väljer Interflora, vilket innebär att du får mindre blommor för pengarna än vad som står vid produktbilden när du beställer.

Här hittar du fraktpriserna när du vill skicka blommor till Norge;

BlombudFraktFörmedlingsavgift
Interflora*ca 153 kr* (150 NOK)99 kr
Florister i Sverige99 kr0 kr
FlowerHouse99 kr0 kr

*Interflora: Frakten är inbakad i blompriset och i Norge är frakten ca 153 kr (150 NOK) vilket belopp reduceras från blomstervärdet. Utöver frakten tar Interflora en förmedlingsavgift på 99 kr, vilket de är ensamma om bland blombuden.

Interflora har bäst utbud av begravningsblommor

Om du vill hylla någon som avlidit, skicka blommor till en begravning och kondoleansblommor till Norge så är de enkelt. 

Du har de klassiska begravningsblommorna att välja mellan, även om utbudet är smalt.

Alla blombud erbjuder möjligheten att skicka en sorgbukett men det är endast Interflora som erbjuder begravningskrans och hjärta av blommor. Och lägst pris har Florister i Sverige, de tar 545 kr för en sorgbukett.

euroflorist som är en av de större blombuden i Sverige erbjuder inte möjligheten att skicka blommor till Norge när vi senast undersökte (2021-04-03). Anledningen är troligen något tekniskt och tillfälligt då de har egen verksamhet i Norge. Så vill du skicka blommor till Norge med euroflorist så undersök om de har lagt till möjligheten.

Interflora1Florister i SverigeFlowerHouse
Sorgbukett & Kondoleansfr. 880 kr1545 kr645 kr2
Begravninghjärta med bandfr. 2.189 kr1
Begravningskrans med bandfr. 2.530 kr1
  1. I Interfloras blompriser ingår en fraktkostnad på ca 153 kr (150 NOK). Vill du veta det verkliga blomvärdet ska du reduceras deras priser ovan med fraktkostnaden.
  2. FlowerHouse har ingen sorgbukett i sortimentet men du kan skriva att syftet är begravning, sorg eller kondoleans så anpassar floristen i Norge din beställning.

Betala via Swish eller faktura, även om blommorna är i Norge

Du ska skicka blommor till Norge och en norsk florist kommer att leverera, men du beställer på en svensk webbplats och kommer då att betala i Sverige. 

När du gör köpet i Sverige hos ett svenskt blombud så kan du välja att betala med ett av de vanligaste betalsätten som du är van vid, som exempelvis via faktura, betalkort eller Swish.

Här kan du se vilka betalsätt som de svenska blombuden erbjuder, även när du vill skicka blommor till Norge.

BlombudSwishFakturaKortBankPayPal
InterfloraJaJa (Klarna1)JaNejNej
Florister i SverigeJaJa (Klarna1)JaJaNej
FlowerHouseJaJa (Klarna1)JaNejNej
  1. Klarna: du kan dela upp din betalning om du vill

Låt kreativiteten flöda och skriv något minnesvärt

Att skriva en korttext eller text till band vid begravning kan vara svårare än vad många tror. Vid begravning och band så kan du endast ha en kort text men om det är till en bukett blommor med ett kort så kan du ha längre hälsningar. De olika blombuden som levererar till Norge har lite olika villkor för hur mycket korttext du får ha när du skickar blommor till Norge.

Interflora har en begränsning medan FlowerHouse och Florister i Sverige har valfritt antal tecken.

Här kan du se hur många tecken som du kan ha på kortet när du ska skicka blommor.

BlombudAntal tecken till hälsningen
Interflora255 st
FlowerHousehur många du vill
Florister i Sverigehur många du vill

Kom ihåg Mors Dag firas på olika datum i Norge och Sverige

I Sverige firas Mors Dag alltid sista Söndagen i Maj och om du har en mamma boende i Norge så kanske du vill fira henne då, men tänk då på att firandet i Norge redan har ägt rum. 

Såklart kan du fira din mamma så ofta du vill men vill du komma ihåg att fira henne på Mors Dag i Norge så ska du komma ihåg fira henne redan i februari.

Norge och Sverige har liknande traditioner med att skicka blommor på vid högtider som Mors Dag, Fars Dag, Alla Hjärtans Dag och vid Jul. 

Här under kan du se viktiga datum som är vanliga att fira med blommor i Norge:

BemärkelsedagarNorgeSverige
Mors Dag2:a Söndagen i FebruariSista Söndagen i Maj
Fars Dag2:a Söndagen i November2:a Söndagen i November
Alla Hjärtans Dag14:e Februari14:e Februari
Julhälsning15-24 December15-24 December
Jul- & Nyårshälsning15-31 December15-31 December
Nyårshälsning25-31 December25-31 December

Lyxa till blommorna med en vas

Om du vill förstärka blomupplevelsen så kan du beställa en vas när du vill skicka blommor. Du kan inte välja vas själv utan floristen i Norge som får din beställning kommer att välja en lämplig vas till blommorna. 

Vasen gör det lättare för mottagaren eftersom de inte behöver bry sig om att leta upp en vas, om de ens har en. De behöver inte springa iväg för att köpa en vas om de saknar en sådan.

Vasen kan också bli ett fint minne efter att blommorna har vissnat och kan användas långt efter vid många fina tillfällen når mottagaren vill köpa blommor.

Det är endast Interflora som erbjuder vas när man vill skicka blommor till Norge. Priset för blommor och en vas börjar vid 605 kr.

Ge bort en present med blommorna

Det är vanligt att man florister numera har presenter som kan adderas till blommorna för att skapa en häftigare upplevelse. Även om utbudet av presenter är skralt när du vill skicka blommor till Norge så finns det några bra att välja mellan.

Skicka en nalle med blommorna

En av de vanligaste presenterna vid blomsterbud till Norge är en nalle. Nallen passar bra vid så många tillfällen, som exempelvis när någon har fött barn, när ett barn fyller år eller vid studenten.

Interflora erbjuder möjligheten att skicka blommor till Norge med en Nalle från 627 kr.

Vad sägs om cider med blommorna?

I Norge får man inte leverera alkohol med blommorna, i likhet med Sverige. Däremot kan du beställa cider med blomsterbudet och det kan skapa lite extra festlig stämning. Att hylla med en cider passa de flesta, tonåringar som vuxna och passar bra till både födelsedagar, studenten, Mors Dag och Fars Dag.

Interflora erbjuder möjligheten att skicka blommor med cider från 517 kr.