Hur fungerar blombud?

Uppdaterad 2020-10-17

Du har kommit rätt, här får du alla svar om blombud och hur det fungerar. 

 • vad kostar blombud?
 • vad händer när jag har beställt blombud via nätet?
 • levereras likadana blommor som jag ser på blombudets hemsida?
 • vem binder blomsterbuketten?
 • vem levererar blombudet?
 • kan jag beställa direkt från en florist?
 • var kommer blommorna från?
 • vad händer om mottagaren inte är hemma?
 • hur reklamerar jag om det blir fel?

Leta dig ner för att få svar på dina frågor nu!

Allt innehåll är våra egna åsikter, tankar och rekommendationer och inte betalat av någon. Däremot finns det reklam i innehållet genom annonslänkar för Interflora, euroflorist och annonser via annonsnätverk.

Vad kostar blombud?

När du ska beställa blommor så betalar du dels för blommorna och sedan leveransen fram till mottagaren, oavsett om det är till en privatbostad, ett företag, till sjukhus eller en begravning. 

Blombud med blommor och frakt går på ca 370 kr.

Kostnaderna för en blombukett variera beroende på vilket bukett du vill beställa men vanligast ligger de minsta buketterna på 250 kr och sedan finns det ingen gräns egentligen. I blompriset ingår floristens arbete, lön, hyra och alla de andra kostnaderna som de ska täcka samt de kostnaderna till organisationen som hanterar blombuden.

Utöver blomkostnaderna tillkommer leveranskostnaderna, vanligtvis mellan 90-120 kr oavsett hur stor din bukett är och om du har valt till någon present.

Hur beställer jag blombud?

En del tycker om att besöka en florist för att beställa blombud oavsett var i landet de ska levereras och det var det vanligaste sättet fram till Internet slog igenom på allvar.

De flesta blombud beställs direkt på Internet.

Numera görs de flesta beställningar av blombud direkt på Internet via en organisation som är expert på att hantera enorma mängder av beställningar och se till att dessa kommer till rätt florist.

Vad händer när jag har beställt blombud via nätet?

När du har valt dina blommor på blombudens hemsidor, skrivit korttexten, angett leveransadressen och leveransdatum samt betala så landar din beställning i ett ordersystem. I ordersystemet väljs, antingen automatiskt eller manuellt av en person, vilken florist som ska få din beställning. 

Hur valet av florist av just din beställning går till sker olika mellan blombuden. Beställningar till ett geografiskt området kan fördelas jämnt mellan floristerna som finns där men det kan också fördelas olika lite beroende på olika faktorer som att en viss florist saknar en tillvalsprodukt som du har valt men som en annan har. 

När valet av florist är genomfört så dyker dyker din beställning upp som en order för den valda floristen, i deras system (som de kommer åt via sin dator, mobiltelefon eller liknande). Floristen tar emot beställningen och om de inte kan ta hand om din beställning av någon anledning så meddelar de detta till blombudsföretaget. 

Efter att floristen har godkänt din beställning så kommer de att binda samman din bukett när den aktuella leveransdagen närmar sig, oftas dagen innan eller på samma dag lite beroende på hur mycket de har att göra.

Ser blommorna ut som på bilden?

Ett vanligt missförstånd är att buketten som du beställer hos blombud ser likadan ut som den levererade. De blombud som anlitar florister utspridda över vårt avlånga land kommer sällan att kunna leverera exakt samma bukett som visades på bilden som du valde och beställde. Floristerna har olika sortiment och därför kan de aldrig garantera att det blir exakt samma innehåll som buketten du har beställt, förutom när det gäller röda rosor.

Men floristen ska alltid leverera blommor som är snarlika i färg och utseende (välja det som de har hemma) och inte minst, motsvara samma värde i pengar som du beställde.

Vem binder blomsterbuketten?

Din beställning av ett blombud med en bukett blommor skickas genom ett digitalt beställningssystem till en florist som finns relativt nära leveransadressen som du har skrivit när du genomförde din beställning.

Floristen som kommer att binda din bukett är ofta utbildad i sitt hantverk vid någon av alla blomsterskolor i Sverige. Om din beställning kommer i god tid till floristen så ökar att du kan få exakt de blommor som du har beställt, annars väljer floristen något liknande som motsvarar det beloppet som du har beställt för.

  Vem binder buketten vid blombud?

  Vem levererar blombudet?

  Vem som levererar blombudet som du har beställt kan variera mellan gångerna eftersom det beror på om den lokala floristen levererar blommorna själv eller anlitar någon för leveransen. Vissa florister kör själva, ibland en anställd eller en närstående. Andra florister anlitar andra som kör ut blommorna som exempelvis ett lokalt taxibolag som de har avtal med eller budföretag. Flera florister samsas ibland på orten och anlitar samma leverantör och det händer ofta att pensionärer erbjuder sin hjälp.

    Blombud levereras ofta av floristen eller ett budföretag.

    Blombud med buss på landsbygden

    Om ditt blombud ska levereras långt ut på landsbygden så kan leveransen ske på lite olika vis, vilket är normalt utanför städerna. En del leveranser går ibland med buss, ja du läste rätt. Blombud med buss är inget ovanligt långt ut på landsbygden eftersom det kostar för mycket att leverera en bukett körandes med en bil. Blommorna kan ibland hämtas direkt av busschauffören vid en hållplats eller så lämnar chauffören blommorna vid en bensinstation eller lanthandel.

     Blombud med buss på landsbygden är inget ovanligt och fungerar bra.

     Blombud med båt

     Om den som du känner bor ute på en ö så kan i vissa fall blombudet levereras med båt.

       Kan jag beställa blombud direkt från en florist?

       Javisst kan du beställa ditt blombud direkt hos en florist. Du kan promenera ner till blomsterbutiken och göra din beställning på plats, oavsett var det ska i världen. Faktum är att det var så merparten av blombuden beställdes innan Internets intåg i vårt liv. Vill du inte gå ner till en florist så erbjuder allt fler beställningsmöjlighet via sin hemsida men då oftast rör det sig om leverans inom deras närområde. 

       Väldigt få florister vill ta emot beställning via telefon eftersom det finns stor osäkerhet hos både dig som beställer och hos floristen, det är lätt att missförstånd uppstår gällande utseende, pengar, korttexter och mycket annat.

        Var kommer blommorna från?

        Du kanske undrar var blommorna som floristen använder till blombud kommer från och svaret är inte enkelt men här kommer en summering av de vanligaste metoderna.

         Florister köper blommor ofta från en “lokal” blomsterleverantör

         Många florister köper snittblommor direkt från en leverantör som besökare deras blomsterbutik en dag i veckan med en lastbil fullastad med olika snittblommor. Många blomsterleverantörer säljer till blomsterbutiker inom ett geografiskt område och man bygger nära relationer med floristerna.

          Blomsterleverantörer köper från en grossist

          Många av blomsterleverantörerna köper direkt från en grossist Sverige och de varierar lite beroende på art i landet du befinner dig.

          En del blomsterleverantörer åker själv ner till Holland och gör sina inköp direkt på blomsterauktionen.

           Blomstergrossisterna köper från importörer

           Många grossister köper direkt från en importör och i Sverige är det APH som står för en stor del av blomsterimporten till landet.

           APH importerar blommor från många olika länder i världen som exempelvis Holland, Kenya, Colombia, Italien, Frankrike, Etiopien, Israel och Equador.

            

           Seriösa blomsterimportörer gör stickprov för att kontrollera både kvalitet på blommorna samt besöker odlingarna som de köper från ute i världen.

            Blomsterodlingarna skapar jobb åt miljontals

            Många utav blommorna som vi köper hos svenska florister och deras blomsterbutiker har förflyttats många mil och även skapat jobb för miljontals människor över hela världen. Det pågår ett intensivt arbete hos de seriösa odlarna för att hålla en hög kvalitet på blommorna samtidigt som personal ska hanteras väl och må bra. 

             

            En del av blomsterodlarna har kommit längre än andra i sitt arbete med schyssta arbets- och levnadsvillkor och anslutit sig till Fairtrade. Fairtrade är en oberoende produktmärkning som försöker skapa en bättre värld för odlare och deras anställda.

            Om du vill köpa rosor som är odlade efter Fairtrade så ska du fråga efter “Roses with names” i din lokala blomsterbutik, på torget och i dagligvarubutikerna.

             Vad händer om mottagaren inte är hemma?

             Oftast ringer blombudet till mottagaren innan för att undvika att ingen är hemma när de kommer. En del beställare brukar ogilla att blombudet ringer innan men det finns en väldigt bra anledning till det och det är för att undvika problem. Om mottagaren inte är hemma och blommorna inte får lämnas vid dörren eller till granne så har blombudet kört i onödan och det innebär att de inte tjänar några pengar på din beställning, vilket innebär att de inte kommer att fortsätta med blombud. För att floristen ska kunna tjäna pengar så måste de undvika dubbla budkörningar. 

              

             Och en annan anledning är att undvika att blommorna tas tillbaka till blomsterbutik och de blir stående där i flera dagar innan de hämtas, då blir ingen nöjd.

             Du kan hos vissa blombud markera att blommorna får lämnas utanför dörren eller lämnas till grannen och på så vis undviker du större problem med din överraskning.

              Hur reklamerar jag om det blir fel?

              Ibland blir det helt enkelt, men som tur är inte så ofta. Det kan vara så att blombudet inte dyker upp på den beställda dagen eller att blommorna vissnar snabbare än vad man hade hoppats på.

               

              Kontakta alltid blombudet som du har beställt av med din reklamation, och så fort som möjligt. Tänk på att dokumentera blommorna genom att fotografera dom, då har du bättre chans att få igenom din reklamation.

               Kom ihåg att blommorna behöver omtanke

               Eftersom blommor är en färskvara kan de påverkas av mycket som gör att de börjar vissna. Värme, solljus, vattnets temperatur, ämnen från frukt och mycket annat påverkar blommorna. 

               Känner du dig osäker så kan du tipsa din vän av blommorna att kolla in dessa skötselråd: