Skötselråd Hyacint

Uppdaterad 2020-12-13.

Här får du skötselråd för din hyacint så att du sköter den rätt och får njuta av den en längre tid.

Hyacinten vill helst stå ljust och svalt under vintertid, undvik solljus. Vattna din hyacint sparsamt eftersom hyacintlöken innehåller en hel del fuktighet och näring som knoppen behöver. Undvik att bevattna hyacintlöken och vattna istället jorden som hyacinten är planterad i. Tänk också på att en utslagen hyacint behöver mer vatten och låt jorden torka innan du vattnar nästa gång.

Scrolla ner för våra skötselråd för hyacint!

Hyacinter skapar en underbar julstämning för många med sin härliga doft och vackra utseende. Hyacinten finns i många vackra färger och kan planteras i jord men även ha i vatten som snittblomma 

Ställ din hyacint svalt

En hyacint tycker om sval miljö.

En hyacint tycker bäst om en sval miljö så undvik över element eller direkt i solljus.

Vattna hyacinten sparsamt

En hyacint ska vattnas när den är torr, inte när jorden är fuktig eller blöt. Och när du vattnar hyacinten så var sparsam med vattnet. 

Vattna hyacinten sparsamt.

En hyacint ska vattnas när den är torr, inte när jorden är fuktig eller blöt. När jorden är torr så vattnar du sparsamt.

Vattna runt hyacintlöken

Hyacintlöken innehåller mycket näring och fukt som bidrar till att knoppen utvecklas. De utvecklade blommorna behöver mer vatten än det som finns i löken och då ska du vattna men tänk på att hälla vatten rätt. 

Vattna runt hyacintlöken påpekar bilden.

När du ska vattna din hyacint så tänk på att hälla vatten i jorden och runt hyacintlöken. Och jorden ska vara torr när du vattnar hyacinten.

Undvik att ha hyacinten nära granen

Hyacinten ska helst stå en bit ifrån julgranen om den ska få leva längre än vad du hade tänkt dig. Julgranen utsöndrar en gas som kan påverka hyacinten negativt, därför ska de inte stå närma varandra.

Undvik att ha hyacinten nära granen.

Hur får man en hyacint att blomma?

Undrar du hur man får en hyacint att slå ut? Egentligen behöver du inte göra så mycket eftersom mycket av hyacintens kraft finns i löken där den har både fukt och näring. En hyacint som börjar visa färg på knopparna brukar blomma inom några dagar. 

Ljummet vatten kan påskynda blomningen påstår vissa.

Men om du ändå vill att de ska blomma ut snarast så sägs det att lite ljummet vatten underifrån hjälper, dvs luft upp hyacinten och vattna samt för den sedan tillbaka. Och låta den stå lite varmt påstås också påverka.

Hur länge blommar hyacint?

En hyacint som har slagit ut brukar blomma 1 – 2 veckor lite beroende på hur varmt du har det hemma. När det jul och vinter så brukar man ha det lite varmare och då blommar hyacinten en kortare tid.

Hyacinten på bilden är i full blom i ca en till två veckor.