4. Ställ rosorna svalt

Låt rosorna stå svalt och undvik att ha dom i solljus eller nära element. På natten kan du ställa ut dom eftersom det oftast är kallare utomhus än inomhus.

Här får du tips på skötselråd till dina rosor som är väldigt enkla att göra. Se till att göra dessa rutiner så kommer även dina rosor att hålla sig friska längre.

1. Rengör vasen så den är fri från bakterier

Se till använda en helt ren vas till dina vackra nya rosor. Den ska gärna vara nydiskad så att den är fri från bakterier.

2. Varmt vatten till rosorna

Rosorna gillar varmt vatten så se till att temperaturen är ca 50 – 55 grader.

Ge dina rosor varmt vatten, ca 50-55 C.

 

3. Sned snittyta på rosstjälkarna

Gör en ny sned snittyta längst ned på stjälkarna med en vass kniv. Mjuka stjälkar ska ha ett litet snitt (1 cm), mellanhårda stjälkar ett medellångt snitt (2 cm) och hårda stjälkar gör du ett långt snitt (3 cm).

4. Ställ rosorna svalt

Låt rosorna stå svalt och undvik att ha dom i solljus eller nära element. På natten kan du med fördel ställa ut dom (om det inte är minusgrader) då det ofta är svalare än inomhus.

5. Ta bort blad från vattnet

Ta bort blad som finns i vatten, friska som gamla. Blad som hamnar i vattnet eftersom det kan innehålla bakterier som kan påverka rosorna negativt. 

6. Håll rosorna på avstånd från frukten

Rosor och frukt ska aldrig stå nära varandra eftersom frukten utsöndrar etylengas. Gasen är en sk mognadsgas som påverkar rosornas mognadsprocess så att de slår ut snabbare och håller sämre om de står nära en fruktskål.

7. Låt rosbuketten förbli bunden

Om det är en florist som har bundit rosbuketten så låt den förbli bunden eftersom den ger stadga.

Låt rosorna förbli bundna, om en florist har bundit buketten.

 

8. Använd växtnäring

Om du har fått växtnäring med rosorna så använd dom, de ger bra näring till dina rosor.

9. Ny snittyta varannan dag

Gör nya snittytor varannan dag på rosorna så underlättar du för rosorna att suga åt sig av vattnet. Kom ihåg, använd en vass kniv och undvik att klämma åt stjälkarna.

10. Nytt vatten varannan dag

Passa på att ge rosorna nytt vatten varannan dag i samband med att du gör nya snittytor, då ser du till att rosorna får friskt vatten och du minskar risken för bakteriehärd.

11. Håll barrväxter på avstånd

Precis som med frukt så har även barrväxter negativ påverkan på rosorna så håll dom borta från julgranen!

Slå in rosorna i hårt papper i ett par timmar om de börjar slokna.

 

12. Sloknar rosorna? Så här gör du!

Har rosorna börjat slokna? Rulla in rosorna i hårt papper, exempelvis tidningspapper. Passa på att göra nya snittytor och fyll vasen med nytt friskt vatten och använd tidningspappret som stöd i ett par timmar under dagen.