Allt om Mors Dag – Fakta & Tips 2021

Uppdaterad 2021-01-06

Här får du tips på vad mammor önskar sig på Mors Dag men också lära dig mer om dagen som är en av årets största hyllningsdagar.

På denna sidan får du;

 • Vad mammor önskar sig på Mors Dag
 • När är det Mors dag?
 • Tips på blommor på Mors Dag
 • Tips på vad du kan skriva på Mors Dag kort
 • Tips till skilda pappor
 • Svensk historia om Mors Dag
 • Mors Dag fakta & statistik
 • Fakta om Mors Dag i världen

Lycka till, nu är det är bara att kasta dig över allt spännande så att du kan hylla din mamma!

Vad mammor önskar sig på Mors Dag

Blommor är den present som de flesta mammor får i Sverige enligt Svensk Handel, som har undersökt för åren 2012 och 2018. Trenden på vilka presenter som ges till mammor håller i sig mellan åren.

Vad ska man köpa till Mors Dag?

Blommor är det populäraste att ge sin mamma på Mors Dag. Hela 26% av alla som ger sina mammor presenter ger henne blommor enligt Svensk Handel (2018).  På andra plats, i samma undersökning, visade det sig att många ger sin mamma en middagsbjudning. Närmare 10% enligt Svensk Handel bjuder sin mamma på något gott att äta. På tredje plats över det populäraste att ge sin mamma är choklad eller någon sötsak vilket 7% av alla ger sina mammor.

Presenttips till mamma

En Mors Dag present kostar vanligtvis mellan 100 – 500 kr, enligt Svensk Handel. Det är i denna prisnivå som 38% av svenskarna ligger medan en väldigt liten del (17%) lägger mindre pengar än så. 50% av mammorna är nöjda med uppvaktningen och de vanligaste önskemålen är att bli bjuden på middag eller blommor.  Närmare en femtedel av mammorna säger att de inte vill bli firade medan lika många säger att vill bli firad mer än vad de blir.

Vad köper man på Mors Dag?

Om du bjuder din mamma på middag och ger henne blommor så har du gett henne det som de flesta mammor önskar sig men om du vill ge henne något extra så kommer här några förslag.

 

 • När du ger blommor så passa på att köpa en vacker passande vas så varar gåvan längre. Vasen står kvar efter att blommorna har vissnat och mamma får ett längre minne att njuta av.
 • Skicka ett tårtbud istället för blombud i år, de vanligaste beställda tårtorna till Mors Dag är Prinsesstårta och Schwarzwaldtårta. Du kan enkelt beställa via nätet och det fungerar liknande som med blommor, dvs att tårtan bakas av närmaste konditori som bakar och levererar hela vägen fram till mamma.
 • När du skickar blombud eller tårtbud så skriv adressen till en hemsida (url). På den hemsidan du lagt upp gamla fotografier på dig och mamma, på era minnen, dina barn och många andra bilder som kan skänka din mamma glädje.
 • Spela in en video, ladda upp den på YouTube och skriv ner adressen på korthälsningen tillsammans med blombudet eller tårtbudet. I videon kan du och om du har, dina barn spela in en personlig hälsning åt mamma. Videon kan ligga kvar och mamma kan titta på den långt efter Mors Dag.

Blomstertips till mamma

Har du koll på vilka som är Mammas favoritblommor? Har du det så är det bra, du har gjort din hemläxa. Eller har du inte? Oops! Ingen fara, här ska du få lite vägledning och tips som kan hjälpa dig på traven.

Vilken är din mammas favoritfärg? Vilka färger brukar dominera din mammas kläder eller i hennes hem? Om du lyckas komma på dina mammas favoritfärger så köp blommor i samma färger.

Dofter, vet du vilka dofter hon gillar hon eller är kanske känslig för? Undvik de dofter hon ogillar men försök förstå dofterna som attraherar henne. 

Om du är osäker på vilka blommor du ska köpa så är rosor och tulpaner de mest populäraste blommorna i Sverige och uppskattas av de flesta. 

Tips till skilda pappor

Har du barn och skilt dig (eller separerat) från deras mamma så har du möjlighet att lära dom hur man ska hylla sin mamma. En av de vanligaste önskemålen från mammor är att få umgås med sin familj och finns möjligheten så låt dina barn vara hos sina mammor under Mors Dag, eller åtminstone en stund. Om det inte finns möjlighet för barnen att träffas fysiskt så är en idé att ringa upp via videosamtal eller vanligt telefonsamtal för att gratulera

En idé är att prata med barnen om Mors Dag i förväg och hjälpa dom att planera hur de vill hylla sin mamma. Ett enkelt sätt att engagera barnen är pyssel, som inte behöver kosta något. I sin enklaste form går det att ta sig till ett bibliotek och låta barnen rita och pyssla där. Har du ekonomisk möjlighet så låt barnen välja en present som ni tillsammans köper och slår in.

Genom att visa barnen hur man kan hylla sin mamma så för du traditionen vidare och har även möjlighet att visa att deras mamma är betydelsefull oavsett om deras föräldrar bor tillsammans eller ej.

Mors Dag fakta & statistik

Mors Dag har kommit för att stanna i Sverige och här hittar du årets Mors Dag datum, mängder med statistik och svar om Mors Dag.

När är det Mors Dag?

Mors Dag firas alltid den tredje söndagen i Maj i Sverige och i år (2021) firas högtidsdagen Söndagen den 30 Maj.

Är Mors Dag en röd dag?

Nej, Mors Dag är varken en röd dag eller helgdag däremot säger man att det är en högtidsdag som vi har firat i över 100 år i Sverige.

Svensk historia om Mors Dag

Vi har firat Mors Dag i Sverige i över 100 år och det har blivit en stark svensk tradition som har stor betydelse för många mammor och handeln. Här får du lite djupare inblick om hur den svenska Mors Dag historien upkom.

Hur länge har Mors Dag funnits?

Mors Dag har funnits i Sverige sedan 1919 och initierades av Cecilia Bååth-Holmberg. Det dröjde sedan flera decennier innan Mors Dag blev en stark tradition i Sverige. 

Anledningen till att det tog flera decennier för Mors Dag att bli en tradition berodde dels dels på att det i början var en misstro då flera ansåg att den instiftats av kommersiella skäl. Till slut fick traditionen med firande Mors Dag sitt fäste mycket tack vare att vårt land under 1900-talet byggdes upp kring Folkhemmet där familjen stod i centrum.

1920 gavs det i Sverige ut ett instruktionshäfte som hette “Mors Dag” vilket instruerade hur Mors Dag kunde firas. I instruktionshäftet gick det att läsa följande råd:

 1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
 2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
 3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
 4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.
 5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.
 6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållas för mors dag.

(källa: https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/mors-dag)